top of page

Profsąjunga suabejojo pareigūno perkėlimo teisėtumu


Faktas, kad policijos įstaigoje yra laisvų pareigybių, neįrodo tarnybinio būtinumo perkelti pareigūną iš jo gyvenamojoje vietoje esančio komisariato į esantį kitame mieste. Nemotyvuoti ar nepakankamai pagrįsti perkėlimai sudaro prielaidų įžvelgti galimus susidorojimo su pareigūnu požymius.



Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) pirmininkė Roma Katinienė kovo 24 d. raštu kreipėsi į Lietuvos policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą ir Vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę. Kreiptasi po to, kai profesinė sąjunga sulaukė Alytaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato  (toliau – Alytaus apskr. VPK) pareigūno E.L. klausimo, ar jo vadovybės veiksmai yra teisėti.

Pareigūną domina, ar Alytaus apskr. VPK viršininkas gali jį perkelti dirbti į Varėnos r. policijos komisariatą. Dėl šio perkėlimo 2024 m. kovo 25 dieną buvo pasirašytas įsakymas, kuriuo remiantis nuo šių metų balandžio 1 dienos E.L. bus priverstas važinėti į darbą kitame mieste.

Profesinė sąjunga, įvertinusi minimo įsakymo turinį bei teisės normas, reglamentuojančias perkėlimą į kitas pareigas tarnybinio būtinumo atveju, mano, kad įsakymas yra nepagrįstas ir neteisėtas.

Kaip teigia LPPS teisininkas Karolis Likas, įvertinus dokumento turinį,  galima konstatuoti, jog įsakymas neatitinka Viešojo administravimo įstatymo bei kitų teisės aktų nuostatų. 

Sprendimą dėl „būtinojo perkėlimo“ priimantis asmuo privalo objektyviai pagrįsti, kad tarnybinis būtinumas laikinai perkelti pareigūną dirbti toli nuo jo gyvenamosios vietos iš tiesų egzistuoja. Nurodoma tokia laikino perkėlimo priežastis – Alytaus apskr. VPK Varėnos r. PK Reagavimo skyriuje yra 4  laisvos vyriausiojo patrulio ir 3 - tyrėjo pareigybės.

„Ar dėl to staiga Varėnos komisariate padidėjo darbo krūvis, o gal laisvos pareigybės ten egzistuoja ne mėnesį ir ne metus, o ilgiau?  Lietuvos policijos profesinės sąjungos žiniomis, šiais metais į Alytaus apskr. VPK Reagavimo skyrių iš Varėnos r. PK buvo laikinai perkelti pareigūnai, todėl buvo galima juos grąžinti į jų nuolatines pareigas“, - sakė K.Likas.

 LPPS pirmininkė R.Katinienė tvirtino, kad profesinė sąjunga policijos vadovybės  prašo įvertinti Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko 2024-03-25 įsakymo dėl. E.L. perkėlimo teisėtumą. Profesinė sąjunga gina savo narius bei pabrėžia, kad nepagrįsti darbuotojų perkėlimai be tarnybinio būtinumo kartais tampa nepatogių darbuotojų baudimo priemone, o tokia praktika nėra toleruotina.

Kitos naujienos

bottom of page