top of page

Pareigūnė : „Vis dar žioji komunikacijos duobė, kurią būtina užlyginti“

Šiaulių AVPK Valdymo komiteto narė Danutė Jakubkienė viena nedaugelio taip vadinamų „pareigūnų ant žemės“, visai neseniai gavusi audienciją pas Generalinį komisarą ir tiesiogiai jam išsakiusi savo požiūrį apie egzistuojančias problemas ir pateikusi jų sprendimo siūlymus.



Ši pareigūnė, pastebėjusi, kad tam tikros problemos nepasiekia Generalinio komisaro, pasiprašė tiesioginio susitikimo.

Danutė pastebėjo, jog tarp vadovybės ir eilinio pareigūno vis dar žioji komunikacijos duobė.

„Ne kiekvienas išdrįsta vadovui išsakyti tam tikras problemas, kai kuriuos stabdo subordinacija, kitiems - tiesiog nedrąsu. O aš manau, kad privalau pasakyti, ypač jeigu matau, kad problema neišjudinama. Ši priežastis ir lėmė, kad sutikau atstovauti pareigūno „ant žemės“ poziciją valdymo komitete, būtent ši nuostata nuvedė ir pas Generalinį komisarą“, - sakė D.Jakubkienė.

Pagrindinė žinia, kurią pareigūnė tiesiogiai išsakė Policijos generaliniam komisarui, jog panaikinus kai kurių pareigybių - apylinkės, nepilnamečių inspektorių – ir padalinių veiklą reglamentuojančius aprašus, naujų nebuvo patvirtinta, o tai komplikuoja tarnybą.

„Tarnyboje labai svarbu aiškiai žinoti funkcijas, jų ribas, veikimo teritoriją, dirbančių pareigūnų skaičių ir kt. Pavyzdžiui, panaikinus nepilnamečių inspektoriaus funkcijas, prevencinis darbas liko, tačiau kyla daug klausimų, kaip ši veikla turėtų vykti. Reglamentas viską sudėliotų į vietas. Tad su gerbiamu Generaliniu komisaru pasikalbėjome apie minėtas problema, teisinių dokumentų ir reglamentų svarbą, kai kurių padalinių veiklos problematiką“, - sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos narė D.Jakubkienė.

Pasak pareigūnės, Generalinis komisaras išgirdo ir pažadėjo, jog problemos bus sprendžiamos, pasitariant su žmonėmis, kurie dirba tose pareigose ir kurie tiesiogiai jaučia reglamento nebuvimo keliamą sumaištį.

Danutė policijos sistemoje dirba 23 metus. Kaip papasakojo, viešojoje policijoje jai teko pereiti visas grandis, dirbo ir patrulinėje, kinologų, konvojavimo, areštinės tarnyboje, nepilnamečių, apylinkės, o dabar - bendruomenės pareigūne.

Darbas valdymo komitete jai, profesinės sąjungos atstovei, tai ir galimybė susisteminti pareigūnų perduodamas problemas, jas išsamiau panagrinėti komitete ir perduoti įstaigos vadovui spręsti, o jei jas išspręsti gali tik aukštesnė vadovybė – pateikti spręsti aukščiau.

„Arba iškelti tam tikrus klausimus ir tikslus, ką galima koreguoti, nes mes, Šiaulių apskrities policijos komisariatas, kelinti metai esame eksperimentų miestas ir policijos įstaiga. Žmonės kažkiek jau ir pavargę nuo tų nesibaigiančių eksperimentų... Suprantu, jog tai normali būsena kaip jaučiamės mes, Šiaulių apskrities policijos pareigūnai, nes kai žmogus išmetamas iš komforto zonos, sukeliama įtampa. Todėl aiškumo turėtų būti daugiau, kaip ir komunikacijos, pavyzdžiui kiek viskas truks, kada eksperimentų pabaiga, tai mažintų įtampą“, - kalbėjo D.Jakubkienė.

Valdymo komitetas suteikia galimybę, anot profesinės sąjungos atstovės, teikti net tuos siūlymus, kuriuos įgyvendinti neužtenka apskrities vadovo valios ir galios, pavyzdžiui, kai reikia keisti teisinį reglamentavimą ar teisinę bazę.


„Mano nuomone, Valdymo komitetas svarbus ir sprendžiant tokias problemas kaip mobingas, kolektyvo mikroklimatas. Pajutus, jog vyksta kažkas panašaus į mobingą ar blogėja kolektyvo klimatas, mažėja motyvacija, galbūt pavyktų laiku užkirsti kelią negerovėms. Kita Valdymo komiteto vertė – galimybė pastebėjus besiformuojančią, bręstančią problemą pabandyti jai užbėgti už akių“, - sakė Danutė.

Valdymo komiteto veikla bus prasminga, anot pareigūnės, jei visos grandys bendradarbiaus, daugiau bendraus, o vadovybė, gavusi komiteto pasiūlymą dėl problemų sprendimo, tuos siūlymus apibendrinusi perduos ir aukščiau, tiems, kurie gali problemą išspręsti.

Paklausus, kokia problema pareigūnei, kaip Valdymo komiteto narei neduoda ramybės, Danutė atsakė, jog neramu, jog daug ištarnauto pareigūnų stažo pensijai gauti sulaukę kolegos pasirenka palikti tarnybą, kartais jie išeina į kitas struktūras.

„Labai apmaudu, kad darbingi žmonės, turintys didžiausią patirtį ir vertingi bei reikalingi sistemai neišsaugomi. Manyčiau, kad tai dar viena tema, kuri turėtų būti sprendžiama, ieškant kaip motyvuoti pareigūnus, kad savo patirtimi dalintųsi ir tęstų tarnybą. Ir ne tik todėl, kad pareigūno parengimas yra labai brangus, manyčiau, svarbiausia yra – vertinga patirtis ir pagarba žmogui, kuris tarnavo sąžiningai ir dorai. Mane kaip profesinės sąjungos atstovę ir kaip pareigūnę verčia susimąstyti, kodėl pareigūnai išeina, nors tikrai dar galėtų daug metų dirbti“, - kalbėjo D.Jakubkienė.


Kitos naujienos

bottom of page