top of page

Kas patruliuos, kol policininkai pildys anketas?

Policijos departamentas (PD), siekdamas užkirsti kelią prekybai žmonėmis, nutarė, kad policininkai turės anketuoti karo pabėgėlius iš Ukrainos. Profesinė sąjunga mano, kad dėl tokio sprendimo policijos pareigūnų krūvis dar išaugs ir primena, kad anketų pildymas – nebūdinga šiai tarnybai funkcija.



„Kas atliks policininkų darbą, kai šie pildys klausimynus ir anketas? Nejaugi šiam darbui atlikti reikalingas specialus pareigūno pasirengimas?“ - klausia Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) pirmininkė Roma Katinienė.


Primename, jog prieš kelias savaites Policijos departamentas ne tik nurodė prevenciškai vizituoti pabėgėlius ukrainiečius, siekiant juos supažindinti su prekybos žmonėmis rizikomis, bet ir įteikė klausimyną, kurį reikia užpildyti vizito metu.


„Susipažinę su minėta anketa, įsitikinome, kad jos atlikimas - ne policijos darbas. Visiškai nesuprantama, kodėl taip trūkstant pareigūnų, jiems dar užkraunama nebūdinga funkcija. Pabėgėlių anketavimas užims daug laiko, o nemažą dalį jų teks vykdyti vakarais ar savaitgaliais, nes virš 10 tūkstančių ukrainiečių dirba“,- sakė R. Katinienė.


Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė atkreipė dėmesį, jog dauguma ukrainiečių gyvena didmiesčiuose, kur, dėl pareigūnų stokos ir perteklinių krūvių, jau dabar į įvykius tenka vykti vienam policininkui.


„Didžiųjų miestų pareigūnams darbas, dėl didelių krūvių ir įtampos, gali tapti nepakeliamas. Profesinės sąjungos įsitikinusios, kad anketavimu turėtų užsiimti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei jai pavaldžios įstaigos. Padėti galėtų ir visuomeninės organizacijos. Turėtų būti sukurtas algoritmas kaip gali būti nustatoma, kad karo pabėgėliui yra pakankamai reali grėsmė tapti prekybos žmonėmis auka ir tik tada, tokie atvejai būtų perduodami policijai. Kas dirbs pareigūnų darbą, jeigu jie atlikinės ne savo funkcijas?“- piktinosi profesinės sąjungos vadovė.


Profesinė sąjunga stebi labai pavojingas tendencijas policijos pareigūnų tarpe. Nemažai jų, dėl pastoviai pridedamų papildomų funkcijų, smarkiai išaugusio darbo krūvio, skundžiasi pablogėjusia psichologine būkle, todėl Profesinė sąjunga neatmeta to, kad po eilinio darbo krūvio didinimo, atsiras pareigūnų, kurie nuspręs palikti tarnybą.


„Sąžiningai tarnaudami, gerai atlikdami savo funkcijas, dėmesingi žmogui pareigūnai augino pasitikėjimą policija, jis šiandien vis dar rekordiškai aukštas. Tačiau kiek tai truks? Ar perkrautas ir pervargęs pareigūnas gebės būti jautrus ir dėmesingas į bėdą patekusiems žmonėms? Tai veda tik viena kryptimi – policijos darbo kokybė kris, o kartu žemyn risis ir pasitikėjimas pareigūnais. Tiek Policijos departamento, tiek Vidaus reikalų ministerijos vadovai turėtų susirūpinti, kur veda reformos, papildomų funkcijų užkrovimas policininkams ir kaip tai atsilieps visuomenės saugumui ir nusikalstamumo rodikliams“,- savo įžvalgas išsakė R. Katinienė.

Policijos pareigūnus atstovaujanti profesinė sajunga teigia, kad pasiekta kantrybės riba, kai neapsikentus Vidaus reikalų ministerijos vadovybės nekompetencijos, nesiklausymo ir negirdėjimo, pareigūnams gali telikti vienintelė išeitis – eiti į gatves.


Kitos naujienos

bottom of page