top of page

Viešojo saugumo tarnybos naikinimui nepritariantys jos pareigūnai protestavo prie Seimo

Kelios dešimtys Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų šiandien Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje susirinko į protesto akciją. Prie stilizuotos šaškių lentos susibūrę pareigūnai taip išsakė savo nepritarimą Vidaus reikalų ministerijos (VRM) bandymui naikinti VST, prijungiant ją prie Policijos.



„Mes, pareigūnai, nesame šaškės, kurias politikai gali stumdyti kaip panorėję ir kada panorėję. Norime dirbti savo darbą, norime tarnauti Lietuvai, rūpintis šalies žmonių saugumu, o ne būti politinių žaidimų dalimi. Planuojama reforma – VST prijungimas prie Policijos – nėra tinkamai parengta, neracionali, neišdiskuota su socialiais partneriais. Man tai panašiau į vidaus reikalų ministrės kerštą tarnybai, su kurios buvusiais vadovais, kaip parodė į viešumą iškilusi informacija, ji turėjo didelių nesutarimų“, – teigia akciją surengusios Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pirmininkas Kęstutis Pauliukas.


Jis pabrėžia ir tai, kad VST naikinimas yra visiškai nesavalaikis. „Dabartinėje geopolitinėje situacijoje Lietuvai kaip niekad anksčiau reikia gerai parengtų, pasiruošusių užtikrinti viešą saugumą pareigūnų. Virš 800 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų – gera paspirtis Lietuvos kariuomenei ir valstybės sienos apsaugos tarnybai. VST yra viena iš tarnybų, kurios pirmosios turi reaguoti į bet kokias provokacijas pasienyje ar krizines situacijas šalies viduje, o ginkluoto konflikto atveju Tarnyba automatiškai tampa šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi. Nesuprantamas politikų noras dabar, kai vyksta karas Ukrainoje, sudėtinga, sunkiai prognozuojama situacija pasienyje su Baltarusija, VST pareigūnus prijungti prie Policijos, kurios funkcijos tiek taikos, tiek karo metu yra visiškai kitokios. Todėl mes prašome Seimo atmesti šią reformą“.



Su protesto dalyviais susitikti atėjo Seimo nariai Saulius Skvernelis, Vytautas Bakas, Algirdas Butkevičius, Kęstutis Vilkauskas, buvęs VST vadas Ričardas Pocius, laikinai einantis pareigas VST vadas Arūnas Paulauskas. Kiek vėliau atvyko ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, kuriai pareigūnai įteikė kreipimąsi dėl nepritarimo vykdomai reformai su 412 VST pareigūnų parašų.

Po akcijos jos dalyviai tokį pat kreipimąsi paliko ir Seimo pirmininkės priimamajame.

Nomeda Kačiulienė, LRITĮPS Tarybos narė, sako, jog nepritarimą reformai savo parašu patvirtino daugiau nei pusė VST pareigūnų. „Tikiuosi, tai yra stiprus signalas politikams. Planuojami pokyčiai nereikalingi nei tarnybai, nei jos žmonėms. Apie reformos tikslus, eigą, pasekmes politikai bei valdininkai su mumis nediskutavo. Taip, VST, kaip ir turbūt kiekvienos organizacijos, veikloje tikrai galima rasti taisytinų dalykų, tačiau spręsti problemas reikia ne naikinant instituciją, o ją stiprinant ir tobulinant jos veiklą“.

Keistai profesinės sąjungos atstovei atrodo ir tai, kad VST siekiama prijungti būtent prie Policijos.



„Policija pati išgyvena nesibaigiančias reformas. Nuolat girdime apie jos problemas – pareigūnų trūkumą, nežmoniškus darbo krūvius, tenkančius esantiems pareigūnams. O ar nėra taip, kad politikai VST prijungimu tiesiog bando spręsti Policijos departamento problemas?“ – sako N. Kačiulienė.

„Taigi, klausimų dėl vykdomos reformos yra daugiau nei atsakymų. Bet kitaip būti ir negali, mat reformą vykdanti Vidaus reikalų ministerija neatliko teisinio reguliavimo poveikio vertinimo, nors tai turėjo būti padaryta. VRM pateikiamuose parengtuose dokumentuose nepateikiamas poveikis Lietuvos nacionaliniam saugumui, viešojo saugumo sričiai, VST pareigūnams“, – stebisi N. Kačiulienė.


VST pareigūnams palaikymą išreiškė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija ir į akciją atvykusi jos pirmininkė Loreta Soščekienė, taip pat - Lietuvos policijos profesinė sąjunga ir jos pirmininkė Roma Katinienė.

„Iš VRM neišgirdome nei vieno rimto argumento dėl ko reikėtų prie policijos prijungti VST, tarnybą atliekančią skirtingas ir specifines funkcijas. Jei tarnyboje yra problemų, spręskime, stiprinkime tarnybą, kelkime pareigūnų motyvaciją, o ne spjaukime į ten dirbančių nuomonę, į apklausas, kad beveik pusė tarnybos pareigūnų planuoja palikti tarnybą. VST skirtingai nei Policija, priklauso ginkluotosioms pajėgoms, todėl tokiu įtemptu geopolitiniu laikotarpiu daryti pertvarkas, rizikuojant netekti dalies pareigūnų ir mažinti jų motyvaciją bei pasitikėjimą valdžia, yra neatsakinga. Vertinant iš policijos pozicijų, matau daugiau grėsmių ir užprogramuotų problemų nei pliusų. Policijoje taip pat yra daug ir įvairių problemų, kurių nepavyksta išspręsti, viena iš jų pareigūnų trūkumas, papildomos funkcijos ir dideli darbo krūviai. Įtampų daug ir kuo toliau tuo sunkiau jos valdomos. Ar VRM tikslas įvelti dar daugiau sumaišties į didžiausią teisėsaugos instituciją - policiją? Iš VST pasitraukus pareigūnams policiją apkrauti dar papildomomis funkcijomis? Jeigu jau teigiama, kad viskas daroma Valstybės ir pareigūnų labui, tai nestumkite politinio buldozerio, o įsiklausykite į konstruktyvius argumentus ir pasiūlymus “, - sakė R.Katinienė.


Viešojo saugumo tarnyboje šiuo metu tarnauja daugiau nei 800 pareigūnų. VST yra nuolatinės specialiosios parengties institucija, viena iš Lietuvos nacionalinį saugumą užtikrinančių tarnybų, Civilinės saugos sistemos pajėgų sudėtinė dalis. Jos misija – atkurti viešąją tvarką, užtikrinti visuomenės saugumą ypatingų ir ekstremalių situacijų metu, organizuoti ir vykdyti konvojavimą, užtikrinti svarbių valstybės objektų apsaugą, o karo atveju ginti Lietuvos valstybę.

Kitos naujienos

bottom of page