top of page

Už pareigų atlikimą gali tekti susimokėti

Kauno tarnybinių ginčų komisija vadovaujama Kauno rajono policijos komisariato viršininko A.Chramino, liepos 21 d. priėmė sprendimą atleisti pareigūną nuo žalos - 300 Eur - atlyginimo įstaigai. Šiame tarnybinių ginčų komisijos posėdyje dalyvavo ir Lietuvos policijos profesinės sąjungos (toliau – ir LPPS) pirmininkė Roma Katinienė bei tarybos narė Agnė Greblikaitė.



Minėtu atveju, reikalavimas atlyginti žalą valstybei pareigūną „pasivijo“ nuo įvykio praėjus daugiau nei ketveriems metams, kai dėl galimai chuliganiško elgesio 2015 m. spalio 10 d. į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Centro policijos komisariato budėtojų dalį buvo pristatyti du asmenys tapatybei, girtumui nustatyti bei surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą. Budėtojų dalyje vienas pažeidėjų ėmė elgtis agresyviai, nepaisė pareigūnų įspėjimo, todėl buvo uždarytas į laikino sulaikymo patalpą. Būtent dėl šio fakto, praėjus net keliems metams po įvykio, teismui pripažinus sulaikymą neteisėtu, iš Kauno apsk. VPK priteistas 600 Eur ieškinys, kuris regresu nukreiptas į sprendimą priėmusius pareigūnus, vieno kurių prašymą – atleisti nuo žalos atlyginimo - liepos 21 d. ir svarstė Kauno tarnybinių ginčų komisija.

Pasak LPPS pirmininkės R.Katinienės, nerimą kelia tai, kad pastaruoju metu panašių ieškinių, nukreiptų prieš pareigūnus, už priimtus sprendimus administracinėse ar baudžiamosiose bylose, daugėja.

„Nuo 2018 metų vidurio, policijos įstaigos yra įsigijusios draudimus, todėl panašias žalas padengia draudimo kompanija. Tačiau iki 2018 m. vidurio tokio draudimo įstaigos neturėjo. Pastaruoju metu pastebima tendencija, jog pareigūnus žalos „pasiveja“ už penkerių ir daugiau metų senumo įvykius ir sprendimus. Tuo metu draudimų dar neturėjusios įstaigos reikalauja žalų atlyginimo iš pareigūnų, o tai nesuteikia daugiau motyvacijos darbe, dar blogiau, gali įtakoti sprendimų priėmimą“, - sakė R.Katinienė.

Pasak LPPS pirmininkės, profesinė sąjunga artimiausiu metu planuoja pateikti užklausą apie situaciją dėl žalos iš policijos įstaigų nukreipimo, kiek buvo išsireikalauta žalos atlyginimų iš pareigūnų, kokie sprendimai priimti bei įvertinti situaciją dėl teisės aktų tobulinimo ir bendros praktikos formavimo visose policijos įstaigose, kad policijos pareigūnai nebijotų priimti sprendimų, dėl pareigų atlikimo nepatirtų nuostolių, o jų interesams būtų tinkamai atstovaujama.

Kitos naujienos

bottom of page