top of page

Tarnybinį automobilį apgadinusiai pareigūnei – profsąjungos parama

Policijos automobiliai, kuriais skubama į įvykio ar nusikaltimo vietas, neapdrausti KASKO, tad pareigūnams nuolat gresia net ir dėl menkos klaidos netekti dalies atlyginimo. Taip nutiko ir Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiajai patrulei G. K. Dėl vykstant į smurtinio nusikaltimo vietą netyčia įbrėžto tarnybinio folksvageno ji galėjo netekti penktadalio per mėnesį uždirbamų eurų.


Asociatyvi nuotrauka.


Liepos 31dieną Lietuvos policijos profesinė sąjunga (toliau – LPPS) pareigūnei skyrė pašalpą, kuri atitinka jos dėl automobilio pažeidimo patirtas išlaidas. Iš pradžių – ginti teisinėmis priemonėmis, o po to ir paremti nusprendė šios profesinės sąjungos Taryba.


Šių metų balandžio 11 dieną, pavakare, G.K. tarnybiniu automobiliu „VW Transporter“ važiavo į įvykį, susijusį su smurtu artimoje aplinkoje. Kaip tvirtino šios pareigūnės interesams tarnybinių ginčų komisijoje atstovavęs LPPS teisininkas, į tokius įvykius vykstama greitai. Vartai buvo siauri, o kliūtis nematoma. Sukdama į namo kiemą, vairuotoja kliudė vartų stulpelį. Policijos departamento Imuniteto valdybos Kauno apygardos skyrius gegužės 8 dieną pateiktoje išvadoje nustatė, jog pareigūnė buvo nepakankamai atidi, netinkamai įvertino aplinką, todėl privalo padengti susidariusią žalą. Po „VW Transporter“ remonto paaiškėjo, kad žala, padaryta Marijampolės Vyriausiajam policijos komisariatui dėl tarnybinio automobilio apgadinimo, sudaro 955,9 euro.


Marijampolės apskrities VPK viršininkas Harimantas Poškevičius pasirašė įsakymą dėl 186 eurų išskaičiavimo iš vyriausiosios patrulės atlyginimo (ne teismo tvarka per mėnesį išskaičiuojama suma negali viršyti 20 proc. valstybės tarnautojui priklausančio per mėnesį mokėti darbo užmokesčio). Tačiau ir ši suma mažą atlyginimą gaunančiai jaunai pareigūnei buvo labai didelė. Todėl ji kreipėsi į Marijampolės apskrities VPK Tarnybinių ginčų komisiją, kur buvo atstovaujama profesinės sąjungos teisininko. Buvo prašoma sumažinti žalos atlyginimo dydį.

Anot teisininko, dėl žalos atlyginimo reikia atsižvelgti į asmens ir institucijos finansines galimybes. „Vyriausiojo patrulio atlyginimas nedidelis, todėl 186 eurų išskaitymas būtų sudaręs 20–25 proc. pareigūnės darbo užmokesčio. G.K. nevengė atlyginti žalą, neprašė naikinti įsakymą, o tik prašė sumažinti išskaitymą“, – teigė teisininkas, siūlęs atsižvelgti į jo atstovaujamos pareigūnės turimą turtą, pajamų ir turto deklaracijas. Tarnybinių ginčų komisija akcentavo, kad G.K. darbdavys prisiėmė 80 proc. žalos, „buvo stengiama žiūrėti geranoriškai“, todėl prašymą atmetė.


LPPS pirmininkė Roma Katinienė akcentavo: „Profesinė sąjunga siekia, kad policijos pareigūnai, kurių

atlyginimai maži, nebijotų, jog panašių įvykių tarnyboje atveju jie sulauks 20–25 proc. išskaitų iš atlyginimo, nes tarnybiniai automobiliai nedraudžiami KASKO draudimu. Kadangi Tarnybinių ginčų komisija jaunos pareigūnės prašymą atmetė, Lietuvos policijos profesinės sąjungos Taryba savo sprendimu G. K. skyrė 186 eurų pašalpą ir kompensavo jos išlaidas“.

Profesinės sąjungos pozicija: arba tarnybiniai automobiliai turi būti apdrausti KASKO draudimu, arba darbdavys prisiima riziką ir materialinius nuostolius. Tokie sprendimai - dėl žalos atlyginimo ir imuniteto tarnybos išvados, kad pareigūnai turi būti atidūs, nedidina eilinių pareigūnų motyvacijos ir tarnybos nedaro patrauklia.


Kitos naujienos

bottom of page