top of page

Sugriežtintos karantino sąlygos ir policijos pareigūnų darbas

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė: „Sausio 3 d. po Lietuvos Respublikos Vyriausybės posėdžio paskelbtas sprendimas, kad išlieka sugriežtintos karantino sąlygos ir stacionarūs policijos kontrolės postai iki š.m. sausio 31 d., policijos pareigūnų nepradžiugino.

Policija yra viena didžiausių statutinių tarnybų, atliekanti daugiausia funkcijų, todėl didelių pajėgų skyrimas vien darbui stacionariuose kontrolės postuose ir judėjimo kontrolei tarp savivaldybių užtikrinti, policijos pareigūnus atitraukia nuo pagrindinių jų funkcijų - ikiteisminio tyrimo bylų, administracinių nusižengimų medžiagų, pareiškimų tyrimo bei kitų funkcijų atlikimo.

Karantino metu policijos pareigūnams darbo krūvis taip pat yra išaugęs ir dėl papildomų priemonių, skirtų suvaldyti COVID-19 plitimą, t.y. tikrinti izoliacijoje esančius asmenis ir pan.

Tarpšventiniu laikotarpiu policijos pareigūnai sulaukė savanorių - šaulių, policijos rėmėjų – pagalbos, už kurią labai dėkoja, tačiau tai yra dirbantys žmonės ir jei jie galėjo padėti švenčių metu, tai sunkiai įsivaizduojama jų pagalba darbo dienomis, jei kontrolės priemonės bus dar taikomos visą mėnesį.

Pareigūnams už darbą švenčių ir poilsio dienomis gruodžio mėnesį, viršvalandžius planuojama apmokėti, tačiau nerimo sukėlė pasisakymai, kad sausio mėn. už analogišką darbą nebus mokama, o viršvalandžiai išlyginami taikant suminę darbo laiko apskaitą - suteikiant laisvas dienas.

Profesinė sąjunga artimiausiu metu ketina kreiptis į Vyriausybę, kad planuojant COVID-19 valdymo priemones, būtų numatytos papildomos lėšos ne tik policijos pareigūnų, bet ir kitų, priemonėse dalyvaujančių, statutinių pareigūnų - pasieniečių, viešojo saugumo tarnybos, ugniagesių gelbėtojų - teisingam apmokėjimui užtikrinti. Taip pat būtina planuoti bei numatyti visų statutinių įstaigų pajėgų galimybes mėnesį, o prireikus ir ilgiau užtikrinti gyventojų judėjimo kontrolę, pasitelkti kariuomenę.

Labiausiai tiek medikus, tiek policijos pareigūnus nemotyvuoja pačių gyventojų požiūris į įvestus Vyriausybės ribojimas ir jų nesilaikymas“.

Reportažas apie šias problemas ir LPPS pirmininkės komentaras čia.


Kitos naujienos

bottom of page