top of page

Pareigūnų trūkumas sostinėje prie stalo sukvietė politikus, policijos atstovus ir profsąjungą

Šiandien Lietuvos policijos profesinės sąjungos (toliau – LPPS) pirmininkė Roma Katinienė ir LPPS Vilniaus skyriaus pirmininkė Irena Biriukovienė  susitiko su  Seimo Socialdemokratų frakcijos nariais Julium Sabatausku, Kęstučiu Vilkausku, Vilniaus m. savivavldybės Tarybos nariais Saulium Čaplinsku, Remigijum Motuzu, Vilniaus m. savivaldybės Tarybos nariu Povilu Pineliu,  Vyriausybės strateginės analizės centro politikos analitiku Renatu Siaurusaičiu, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Vilniaus apskrities VPK) vadovais  Renaldu Žekoniu, jo pavaduotoju Marek Gulbinovič.

Tai jau antras Vilniaus savivaldybės tarybos politikų, profsąjungos ir policijos atstovų susitikimas.



Vilniaus apskrities VPK atstovai visos Vilniaus policijos bendruomenes vardu padėkojo politikams už tai, kad jie, numatydami tikslines lėšas biudžete, ėmėsi spręsti opią pareigūnų nekomplekto problemą sostinėje.

Pasak Vilniaus apskrities VPK vadovo, Vilniaus miestui šiuo metu tenka daugiau nei 1/4 visų šalies įvykių. Komisariate iš viso yra  2145 pareigybių, iš kurių tik 1678 yra užpildytos.

Kaip sakė R.Žekonis, trūksta net 100 pareigūnų reagavimo padaliniuose, trečdalio ikiteisminio tyrimo pareigūnų.


Nuotraukoje - Vilniaus apskrities VPK viršininkas R.Žekonis


„Situacija Vilniaus apskrities policijoje dėl pareigūnų trūkumo yra kritinė, o vidinės motyvacijos priemonės nebeveikia, todėl Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas, skatinti pareigūnus atvykti dirbti į sostinę – labai sveikintinas, juolab, kad kitose apskrityse savivaldybių teikiama motyvacinė parama skiriama tik pirminės grandies ir reagavimą vykdantiems pareigūnams, tuo tarpu Vilniaus savivaldybės tarybos politikų prioritetas, ne tik jau minėtų pozicijų policijoje, bet ir atvykstančių ikiteisminio tyrimo pareigūnų skatinimas“, - sakė Vilniaus apskrities VPK vadovas.

Pasak Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkės R.Katinienės, š.m. sausio 24 d. Vilniaus savivaldybės taryba patvirtino 2024 metų biudžetą, kuriame numatyta  - 500 tūkst. Eur skirti į Vilnių dirbti atvyksiančių policijos pareigūnų motyvavimui. Be to, Vilniaus savivaldybės politikai susitarė, jog jeigu minėta priemonė bus efektyvi, svarstys galimybę skirti ir daugiau lėšų.

Profesinės sąjungos žiniomis, iki vasario mėnesio pabaigos jau planuojama parengti aprašą ir numatyti priemones, sąlygas dėl policijos pareigūnų pritraukimo į sostinę.

 



 Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė susitikime pasiūlė, kuriant motyvacines priemones dėl naujų pareigūnų pritraukimo, numatyti priemones, pvz. papildomą stipendiją ir pan., planuojantiems studijuoti Lietuvos policijos mokykloje, o baigusius studijas - skatinti rinktis tarnybą Vilniuje, motyvuojant juos skiriant vienkartines išmokas  būstui įsirengti ar prisidedant prie įmokos būsto paskolai ir pan. 

„Tačiau stengiantis prisivilioti pareigūnų, svarbu neužmiršti ir jau čia dirbančių. Reikėtų ieškoti sprendimų dėl motyvacinių priemonių jau dirbantiems sostinėje pareigūnams per būsto paskolos palūkanų kompensavimą, vaikų darželio prieinamumo gerinimą, sveikatinimosi priemones ir kt.”, - akcentavo LPPS pirmininkė. 



Anot R.Katinienės, norint į policiją pritraukti jaunus žmones ar motyvuoti tuos, kurie dar vis dirba sunkiomis sąlygomis ir veža didžiulį krūvį, būtinos papildomos motyvacinės priemonės ir jų paketai ne tik iš savivaldybės, bet ir iš vidinių apskrities policijos vyriausiojo komisariato resursų, nes išlaikyti pareigūnus yra ne mažiau svarbu nei pritraukti naujų.

„Lietuvos policijos profesinė sąjunga palaiko Povilo Pinelio išsakytą poziciją dėl pareigūnų pritraukimo iš kitų policijos įstaigų, nes nei vienai savivaldybei neuždrausta biudžete numatyti eilutę policijos pareigūnų pritraukimui ir motyvacijai ir kiekvienai tai turėtų rūpėti“, - sakė R.Katinienė.

 

 

 

Kitos naujienos

bottom of page