top of page

Apgynė pareigūnės teisę į butpinigius

Lietuvos policijos profesinė sąjunga (LPPS) teisme įrodė savo narės N.J. teisumą. Pareigūnė, išsinuomojusi būstą ir laiku pateikusi visus reikalingus dokumentus, dėl pavėluoto teigiamo sprendimo patyrė turtinę žalą. 2024 m. balandžio 17 dieną Regionų administracinis teismas iš dalies tenkino N.J. skundą ir pavėluotus atsakingos institucijos sprendimus panaikino.



LPPS teisininko Karolio Liko teigimu, LPPS narė 2023 m. vasario 2 dieną  pateikė prašymą Lietuvos probacijos tarnybos direktoriui dėl butpinigių išmokos skyrimo. Prašymas minėtos tarnybos Strateginės veiklos organizavimo ir valdymo komisijos posėdyje nagrinėtas tik 2023 m. vasario 27 dieną. Prašymas buvo patenkintas, o 350 eurų dydžio butpinigiai paskirti tik 2023 m. kovo 1 dieną minėtos tarnybos direktoriaus įsakymu. Skiriant butpinigius tik nuo kovo pradžios, N.J. teigė patyrusi 275 eurų žalą. Todėl ji kreipėsi į Lietuvos probacijos tarnybos Tarnybinių ginčų komisiją, prašydama bupinigius skirti nuo minimų metų vasario 7 dienos. Komisija skundą atmetė.

LPPS, gindama teisėtus savo narės interesus, kreipėsi į teismą. K.Liko teigimu, Lietuvos probacijos tarnyba per ilgai delsė priimti sprendimą, kuris, anot pašnekovo, turėjo būti priimtas per 3 darbo dienas. Pasak K. Liko, atsakovė Lietuvos probacijos tarnyba tvirtino, kad tokie sprendimai priimami tik per 20 darbo dienų. „Manėme, kad sprendimo priėmimas per ilgai vilkintas, pareigūnė tuo metu mokėjo nuomos mokestį, nėra jokių duomenų, kad jos pateikti dokumentai būtų netvarkingi ar nepakankami“, - teigė K.Likas.

Regionų administracinis teismas, dalyvaujant pareiškėjai N.J. ir jos atstovui LPPS teisininkui K.Likui, viešame teismo posėdyje žodinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjos skundą atsakovei Lietuvos probacijos tarnybai dėl sprendimo panaikinimo ir įsakymo dalies pakeitimo. Atsakovė Lietuvos probacijos tarnyba prašė pareiškėjos skundą atmesti ir nesutiko dėl 3 darbo dienų termino tokių sprendimų priėmimui. N.J. prašymo pateikimo metu galioję teisės aktai nurodė būtent 3 dienų terminą, tą LPPS teisme pavyko sėkmingai įrodyti.

Teismas nusprendė panaikinti Lietuvos probacijos tarnybos 2023-03-01 direktoriaus įsakymą „Dėl butpinigių skyrimo“, o taip pat – panaikinti Lietuvos probacijos tarnybos Tarnybinių ginčų komisijos 2023-03-28 sprendimą „Dėl N. J. skundo“. Sprendimas per trisdešimt kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas.

LPPS pirmininkė Roma Katinienė džiaugiasi LPPS narės sėkme teisme, nes pareigūnų atlyginimai yra maži, pritraukti ir – juo labiau – išlaikyti jaunus specialistus sunku, todėl apie ketvirtadalį atlyginimo siekianti suma (pareigūnės N.J. patirta žala) pareigūnei yra labai didelė. R.Katinienės teigimu, sprendimų priėmėjai, kuriems savaitės, dviejų, trijų skirtumas tarp prašymo pateikimo (faktinės būsto nuomos pradžios) ir prašymo patenkinimo atrodo nereikšmingai mažas, kartais neįsigilina į sunkią specialistų materialinę padėtį ir pasielgia kitaip, nei tuo metu nurodo galiojantys įstatymai, o spręsdami tokius opius klausimus nepasižymi empatija. Tai neprisideda prie tarnybos policijoje patrauklumo.

Kitos naujienos

bottom of page