top of page

Prokurorą skaityti bylą paraginusi pareigūnė etikos nepažeidė

Lietuvos policijos profesinės sąjungos narei, kuri prokurorą, ne kartą davusį  nurodymus atlikti darbus, kurie jau buvo padaryti, paragino dar kartą perskaityti bylą, teko stoti prieš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnų Etikos komisiją. Komisija nusprendė, kad vyresnioji tyrėja savo veiksmais Etikos nepažeidė.



Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos vyresniajai tyrėjai problematiškai sekėsi bendrauti su Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros  Pirmojo skyriaus prokuroru. Ne kartą, tarsi  neskaitęs bylos, jis davė nurodymus padaryti darbus, kurie jau buvo padaryti. Todėl vieną dieną gavusi užduotį, kuri buvo jau įvykdyta, ir su ja susipažinusi pareigūnė Prokuratūros administravimo informacinės sistemoje parašė komentarą: „(...) savo charakterį galėsite parodyti savo vadovui. Skaitykite bylą“.

Reaguodamas į Vilniaus apylinkės prokuratūros skundą, Policijos departamento Imuniteto valdybos Vilniaus apygardos skyrius patikrinęs gautą informaciją, nusprendė, jog vyresniosios tyrėjos veiksmai gali kirstis su pareigūno etika ir perdavė medžiagą svarstyti Etikos komisijai.

Pareigūnė Etikos komisijos nariams pateikė susirašinėjimą su prokuroru, taip pat skundus prokuratūrai dėl jo elgesio. Įvertinusi viską Etikos komisija priėmė pareigūnei palankų sprendimą, kad ji etikos nepažeidė.

Pasak pareigūnę Etikos komisijoje atstovavusio Lietuvos policijos profesinės sąjungos teisininko, nors pareigūnė ir parašė komentarą, kuris prokurorui galėjo atrodyti įžeidžiai, jame naudota leksika buvo kultūringa, o pats pažeidimas – mažareikšmis.

„Džiaugiamės , kad toks mažareikšmis dalykas nepripažįstamas kaip etikos pažeidimas. Gal ir negražu rašyti prokurorui, kad skaitykite bylą arba savo charakterį rodykite vadovui, bet kažką grubaus kone kasdien pasako beveik kiekvienas ir ne tik pareigūnas. Etikos komisija būtų užversta panašaus pobūdžio tyrimais, jei mažareikšmiai pažeidimai būtų vertinami kaip etikos pažeidimai“, - sakė LPPS teisininkas.

 

Kitos naujienos

bottom of page