top of page

Pareigūnų kritika Vidaus tarnybos statutui išgirsta

Š.m. vasario 12 d. Lietuvos policijos profesinę sąjungą (LPPS) pasiekė žinia, jog 40 opozicijoje esančių Seimo narių pateikė prašymą Konstituciniam teismui išnagrinėti naujai priimto LR vidaus tarnybos statuto atitikimą šalies Konstitucijos normoms.

Priminsime, kad Vidaus tarnybos statuto nauja redakcija  buvo priimta praėjusių metų pabaigoje už jį balsavus Seimo valdantiesiems.  Minėtai redakcijai priešinosi statutinius pareigūnus atstovaujančios profesinės sąjungos – LPPS, LRITĮPS, VAITĮPS - akcentuodamos, kad juo reikšmingai mažinamos pareigūnų socialinės garantijos, nepaisoma teisėtų lūkesčių.



Neįtikėtina, bet naujos redakcijos įstatyme buvo panaikintos ilgus metus galiojusios ir, kaip motyvacinės priemonės rinktis pareigūno kelią, veikusios socialinės garantijos, vidaus reikalų ministrei bandant įtikinėti visus, taip pat ir pareigūnus, kad taip bus jiems geriau.

Priėmus naują Vidaus tarnybos statutą iš pareigūnų atimtas priedas už stažą, priedas už laipsnį.

Mūsų prognozės, kad naujas statutas problemų neišspręs, pasitvirtino. Žadėto žymaus darbo užmokesčio augimo pareigūnai nesulaukė. Policijoje didžiajai daliai pareigūnų atlygis arba visai nekilo arba kilo vos keliais eurais, kas dar labiau demotyvuoja pareigūnus.

Profesinės sąjungos tikėjosi, kad susitikimai su Seimo nariais, argumentai, įtikins politikus nepriimti Vidaus tarnybos statuto, nes jis žalingas tiek statutinei tarnybai, tiek pareigūnui, tačiau deja, teko smarkiai nusivilti.

Šiandien sužibo viltis, kad Seimo narių kreipimasis į Konstitucinį Teismą – gali būti geras ženklas pareigūnams. Labai lauksime Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Tačiau liūdna, kad priimtas Vidaus tarnybos statutas, paskatino ne vieną pareigūną palikti tarnybą. Jei Seimo nariai būtų balsavę ne kaip liepė partija, o įsiklausę į argumentus, galbūt šiandien jie dar vis dirbtų Tėvynės labui.

Kitos naujienos

bottom of page